Skrotbiler skal give mindre skrot til højere værdi. Salling Autogenbrug er sammen med genvindingsvirksomheden HJ Hansen Recycling og Aarhus Universitet gået sammen i et pilotprojekt, der skal vise, at affald fra skrottede biler kan reduceres fra 30 til 10 procent.
Flere materialer fra gamle biler skal genbruges eller genanvendes, inden bilen skrottes, og det jern og metal, der er tilbage i bilen, skal være så rent som muligt, så værdien af den skrottede bil øges.
Det er essensen i et pilotprojekt, som Skive-virksomheden Salling Autogenbrug sammen med genvindingsvirksomheden HJ Hansen Recycling fra Odense og Aarhus Universitet er gået ind i. Sammen vil de på 100 tons bilskrot demonstrere, at affaldet fra skrottede biler kan reduceres med 20 % fra 30 til 10 % ved at fjerne materialer såsom sædeskum, seler, glas, plastik, airbags m.m., inden bilen sendes til skrot.
Vi har tidligere fortalt historien om Salling Autogenbrug og deres arbejde med at blive en grøn virksomhed. Virksomheden slutter nu cirklen i ECSMV-projektet af med et grønt værdikædesamarbejde. ECSMV-projektet har støttet til etableringen af værdikædesamarbejdet med 200.000 kr. til rådgivningsydelser fra Provice ApS.

Sund fornuft for alle parter
Projektet passer rigtig godt ind i HJ Hansen Recyclings egne mål og visioner om at reducere forbruget af ressourcer og at genbruge og genanvende mere i stedet for at smide ud, og så er det det første af sin art inden for bilskrot.
– “Vi synes, det er et særdeles spændende projekt, og vi er meget stolte af at kunne få lov at deltage”, siger Kurt Søndergaard Jensen, der er segmentchef for autoophug i HJ Hansen Recycling.
Han oplyser, at bilskrot i dag indeholder cirka 30 % affald , og især plastikfraktionerne kan være svære at adskille og afsætte til genanvendelse, når de har været igennem et schredderanlæg.
– “Så det er jo fantastisk, hvis affaldsdelene bliver afmonteret og genanvendt, inden bilerne kommer i vores schredder”, siger Kurt Søndergaard Jensen.
100 ton i shredderen
HJ Hansen Recycling kommer først rigtigt på banen, når Salling Autogenbrug har produceret 100 tons bilskrot i Skive med 20 % mindre affald. Når Odense-virksomheden modtager skrotbilerne fra Salling Autogenbrug, bidrager den med en prøvekørsel gennem sit shredderanlæg. Derefter kan de begynde at måle på effekten af den lavere affaldsprocent ved at få et målbart output på de forskellige fraktioner, jern, metal og affald.
For Salling Autogenbrug er det et skulderklap og en anerkendelse, at en så stor spiller og central aktør som HJ Hansen Recycling finder Skive-virksomhedens arbejde interessant.
– “Hvis det her projekt for alvor skal give mening, er det jo ikke nok med vores 100 tons biler. Vi skal have vores kolleger med. Så hvis HJ Hansen Recycling i deres testkørsel kan vise, at der er en forretning i at levere bilerne renere med mindre affald, så vil de øvrige autogenbrug, alt andet lige, også begynde at udvinde restmaterialerne. Og så begynder vi altså at have med store CO2-besparelser at gøre”, siger Lise Korsgaard, der er medejer af Salling Autogenbrug.
Bilvrag splittes til atomer
Men inden bilerne kan komme i shredderen i Odense, skal de splittes til atomer, så at sige, og det er blandt andet elever fra STU Skivefjord, der står for den opgave. STU-elevernes arbejde hos Salling Autogenbrug har flere fordele.
– “Vi kunne se allerede fra starten, at det ikke kan betale sig at bruge faglært arbejdskraft til at udvinde restmaterialer fra bilerne. Samarbejdet med STU Skivefjord har været altafgørende i forhold til at knække koden til arbejdskraften og få startet projektet. Vi håber, samarbejdet kan fortsætte”, siger Lise Korsgaard.
For Salling Autogenbrug er det en stor fornøjelse at samarbejde med STU Skivefjord, og det er et samarbejde, der glider meget let. De unge tager tydeligt ejerskab, og de er stolte af at være en del af holdet. Samtidig får de erfaring med at være på en arbejdsplads, og de får en varieret hverdag, hvor de også får lov at bruge hænderne.
Lise Korsgaard håber, at de unge måske kan fortsætte i fleksjob, førtidspension eller i en ordinær ansættelse hos Salling Autogenbrug, når de har færdiggjort deres 3-årige uddannelse hos STU Skivefjord.
Fakta
HJ Hansen Recycling er en af Nordens største genvindingsvirksomheder. Deres shredder kan tygge sig igennem 240 biler i timen.
Salling Autogenbrug har netop vundet ”Årets Bæredygtighedspris” ved Auto Awards 2022.