Menu

Pap-symbiose opstår i Skive med ECSMV som fødselshjælper.

Med GreenLab Skives grønne profil og en grundig kortlægning af papmarkedet er Upcyckling Scandinavia og den britiske virksomhed Unwasted ApS snart i mål med at etablere verdens første fabrik, der skal producere bygningsplader ud af genanvendt pap. ECSMV-projektet har været central i kortlægning og etablering af et leverandørnetværk i Danmark.

I den nærmeste fremtid står der endnu en ny fabrik ude i GreenLab Skive i Kåstrup. På facaden af denne fabrik vil der stå Unwasted ApS. Fabrikken er britisk, og der er en hel særlig grund til, at den kommer til at ligge lige netop her nord for Skive, og ikke i Wales, som var den oprindelige plan. Men det har ikke været uden lidt bump på vejen.

Erik S. Jørgensen, der er direktør for Skive-virksomheden Upcycling Scandinavia, er manden, der fik overtalt Unwasted til at kigge mod Danmark, fordi der var tale om en cirkulær og grøn fabrik, og GreenLab Skive kunne være en perfekt lokation for virksomheden.

“Jeg blev opmærksom på Unwasted i forbindelse med at andet projekt, som ikke blev aktuelt, men så begyndte de at snakke om plader, lavet af genanvendt pap, og det tændte mig lige med det samme. Det ville jo være en revolution, hvis man kunne lave en produktionsplade, som kunne erstatte en MDF-plade eller en spånplade, der er bundet sammen af lim og kemikalier”, fortæller Erik S. Jørgensen.

Han lavede en aftale med Unwasted om at blive agent for salg af pladerne i de nordiske lande, når de engang var produceret og klar til det.

Karolinestolen fra Upcycling Scandinavia
Upcycling Scandinavia står bag Karoline-stolen, som er produceret lokalt i Danmark af 100 % genanvendt plastik og skrottet metal. Der går 1,9 kg plastik til hver stol, og den kan skilles ad og bruges til nye formål efter brug. Overskudsvarmen fra produktionen går til opvarmning af private hjem i lokalområdet.

Stor efterspørgsel fra danske virksomheder.

Men mens bæredygtigheden buldrede af sted herhjemme, gik det mere trægt i Storbritannien.
Erik S. Jørgensen blev næsten dagligt ringet op af virksomheder, som ville vide, hvornår pladerne var færdige. Den danske efterspørgsel var stor, så han ville have fabrikken til Danmark, men det kunne der ikke blive tale om.

Erik S. Jørgensen inviterede ledelsen i Unwasted til Skive og til et besøg i GreenLab. Og inden den britiske ledelse rejste hjem, var beslutningen om at placere fabrikken i GreenLab taget.

– “Jeg sagde til dem, at når vi skulle ud og sælge en 100 % bæredygtig plade, duede det ikke for den historie, vi gerne ville fortælle, at den var produceret med sort brændstof og transporteret over Nordsøen. Men det at vi på sigt ville kunne producere på grøn energi, var det, der flyttede mest, tror jeg”, siger Erik S. Jørgensen.

Siden da har Unwasted med hjælp fra Erik S. Jørgensen og GreenLab tiltrukket store investeringer fra en gruppe af danske virksomheder, bestående af nogle af Jyllands mest succesfulde iværksættere, ledet af Bertel Gantriis.

ECSMV-projektet en uvurderlig hjælp til grøn innovation i et nyt marked

Opgaven med at finde en leverandør af pap blev dog ikke hel så nem, som Erik Serritslev Jørgensen havde forestillet sig. Det var faktisk næsten umuligt at komme i dialog med de store spillere på papaffaldsmarkedet. Derfor kontaktede han Business Skive, og gennem projektet ECSMV fik han konsulenthjælp til at gennemgrave markedet og få det hele til at gå op i en højere enhed med transport af pap frem og tilbage.

Og det lykkedes at finde en leverandør, som godt kunne se fornuften i at køre pappet til Kåstrup, hvor det bliver lavet til plader og genanvendt igen og igen, frem for at køre det til Tyskland. Og det er netop den leverandør, som Unwasted er ved at lande en aftale med.

Når virksomheden kommer i fuld produktion, skal der bruges 130.000 tons pap om året, så der ligger en opgave for leverandøren i at holde råvarelageret fyldt op hele tiden.

“Vi havde stået foran en meget sværere opgave uden hjælp fra ECSMV-projektet og de konsulenter fra Milestone Pro, der blev hyret ind”, fortæller Erik Serritslev Jørgensen og kalder konsulentindsatsen for en uvurderlig hjælp.

Hans britiske partner er enig. Der er særlige udfordringer med grøn innovation, fordi det er et nyt område, så der er bestemt behov for hjælp til at navigere i det. 

– Projekter som ECSMV er vigtige. Vi har fået meget praktisk hjælp gennem projektet med blandt andet investeringer. Der foregår meget ’greenwashing’, og det er det sidste, vi behøver. Vi har brug for reel bæredygtig og cirkulær innovation, siger David Chandler.

En investorgruppe af Skive-virksomheder har gjort det muligt for Unwasted at realisere fabrikken i Skive. Gruppen har blandt andet hjulpet den britiske virksomhed med at forstå, hvordan det danske marked fungerer, eksempelvis med affaldshåndtering.

Snart går byggeriet i gang, og fra første spadestik til der står en færdig fabrik, går der lige godt et år. Og der er ingen tvivl om, at aftaget er der.

Del denne artikel
Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email
Andre interessante artikler

ECSMV

Information

Kontakt os

ECSMV
Herningvje 8
7400 Herning
Danmark

+45 1234 5678
kontakt@ecsmv.dk