
Det ligner noget, der kunne være hverdagen på den internationale rumstation, men i virkeligheden er det Hotel Fjordgården på en februar-dag i Ringkøbing.
På hotellets tag har man installeret et stort Genvex-anlæg, og selvom det ser voldsomt ud, er der en mening med galskaben. Det nye anlæg er nemlig en særdeles god investering, udtaler Brian Madsen, der er direktør på Fjordgården:
- Med anlægget på taget står vi til at spare 188.000 kroner hvert år. Noget der virkelig kan mærkes på bundlinjen,
forklarer han om anlægget, der er udtryk for et fokus på virksomhedens værdikæde.
Grøn genanvendelse
Udover at spare Brian Madsen og Fjordgården for en masse penge er et Genvex-anlæg også en grøn løsning.
Tidligere har Fjordgården haft store udgifter i forhold til den varme, der er sivet ud af hotellets store sal og køkkenet. Varme, der er gået ud i ingenting, og det var et problem, fordi den luft, der skulle tilbage, skulle opvarmes på ny. En dyr proces, som det nye anlæg er med til at hjælpe på. Med anlægget bliver en stor del af den varme, der kommer ud, nemlig genanvendt:
- Det bliver muligt at genanvende varmen, og i vores store sal kan vi genanvende op mod 75 procent af det, der kommer ud. Det samme gør sig gældende i køkkenet, hvor varmen fra emhætten sendes igennem filtre oppe i anlægget og bliver renset, så det kan bruges igen,
fortæller Brian Madsen, der tydeligt varmer sig over det konkrete plus på bundlinjen.
Tilskud med værdi
Et Genvex-anlæg er langt fra en billig investering. Det koster op mod 750.000 kroner, og på Fjordgården kan det lade sig gøre, fordi ScanEnergi og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd bidrager med tilskud og vigtig rådgivning. Den resterende del er blevet godkendt af hotellets ejere, men uden støtte udefra var ”rumstationen” nok aldrig blevet til.
Klar til mere
Helt konkret vil Fjordgården bruge 94 ton mindre CO2 med anlægget, hvilket svarer til 40 almindelige husstande. Samtidigt kan man bruge 723.887 kWh mindre strøm årligt, og de lovende grønne takter giver mod på mere grøn satsning fremadrettet:
Det er først nu, vi sådan rigtig har fået øje på det, og det handler om at finde ud af mere og mere efterhånden. Det her er noget, vi kan markedsføre os på, og der er helt klart folk, der booker steder, der har en grøn profil. Især i forhold til møder og konferencer,
siger Brian Madsen, der helt sikkert mener, at CO2-ansvarlighed kan tiltale kunderne.
For direktøren bringer den nye satsning på taget og andre tiltag i hvert fald ingen tvivl:
Det er en øjenåbner, men vi oplever også, at vi kan blive smartere på andre områder. For eksempel styrer vi nu vores radiatorer via mobilen. Også her vil vi kunne spare meget,
forklarer Brian Madsen. Med sin rumstation er Hotel Fjordgården et godt eksempel på den form for projekter, der kan få hjælp fra ECSMV. Nemlig projekter, hvor det forretningsmæssige overskud på bundlinjen forenes med grønne tiltag.