Det aarhusianske madunivers Martin IB, også kendt som MIB, har med ECSMV fået kickstartet deres grønne omstilling. MIB-koncernen består af 12 forretningsenheder fordelt på seks forskellige lokationer i Aarhus og tæller både bagerier, restauranter, madmarked, catering, events og meget mere – og nu kan de også tilføje grøn omstilling til CV’et.

Virksomheden har længe arbejdet med bæredygtighed i forhold til indkøb og brug af råvarer, men det var først med deres deltagelse i Aarhus Kommunes virksomhedsrettede forløb Det Grønne Akademi, som satte dem i forbindelse med ECSMV-projektet, at de for alvor fik mulighed for grøn omstilling af driften i deres bageri. Det fortæller driftschef og medejer Thomas Wolf:
”Forløbet har betydet, at vi er blevet dobbelt så grønne, dobbelt så hurtigt. Jeg tænker, at der godt kunne have gået 3, 4 eller 5 år, før vi selv var nået hertil, hvor vi står nu, så det har virkelig lettet processen for os frem mod at blive en grønnere virksomhed.”
Med hjælp fra Thomas Løvholt fra rådgivningsfirmaet Provice fik MIB mulighed for kigge på hele deres virksomhed med klimabrillerne på, og det har været en kæmpe øjenåbner, fortæller Thomas Wolf:
”Det viser sig jo, at vores ovne i bageriet er en ekstrem stor el-sluger, og at vi ved at skifte til nyere ovne, kan spare helt op til 30% af vores energiforbrug. Her giver implementeringsstøtten mulighed for at sadle om langt hurtigere, så vi faktisk allerede i slutningen af november og starten af december skifter hele vores ovnpark ud. Så ikke alene optimerer vi vores bundlinje, det giver også en enorm CO2-besparelse.”
Helt konkret fik MIB et tilskud på 200.000 kr. i implementeringsstøtte til at hjælpe investeringen i de nye ovne på vej og sikre virksomheden en reel energi- og CO2-besparelse.
Tværfagligt samarbejde har været afgørende
Selvom implementeringsstøtten har været med til at speede virksomhedens grønne omstilling op, så er Thomas Wolf ikke i tvivl om, at det er det stærke tværfaglige samarbejde mellem virksomheden, kommunen, den eksterne rådgivning og ECSMV, som har været afgørende for, hvor de står i dag:
”Siden vi begyndte vores deltagelse i ECSMV er det gået lynhurtigt, og det må jeg bare tage hatten af for. Vi var nok aldrig selv nået i mål med processen, hvis vi ikke havde haft en tovholder hos kommunen og i projektet, der kunne hjælpe os med nogle af de svære spørgsmål, som opstod i processen.”
”Når vi går ud og investerer i nye ovne, så italesætter vi den grønne dagsorden og vælger den leverandør, der har den grønneste profil og stiller måske også nogle spørgsmål, som de ikke er vant til at høre. På den måde bliver vores egen grønne omstilling afgørende for de krav, vi stiller til vores leverandører og på den måde spreder den grønne bølge sig som ringe i vandet og bliver en øjenåbner for endnu flere virksomheder.”
Positiv business case
Det siger sig selv, at ovnen udgør hjertet i et hvert bageri, og derfor er beslutningen om at investere i en helt ny ovnpark da også blevet truffet på et særdeles oplyst grundlag. Det fortæller Thomas Løvholt fra rådgivningsvirksomheden Provice, som blandt andet har hjulpet med at krydstjekke de nye ovne til bageriet:
”Thomas Wolf havde fået tilbud på nogle bestemte ovne, som så ud til at have en ret god energigevinst, fordi de var mere moderne og havde en anden varmeteknologi, så det havde vi lige brug for at få krydstjekket,” fortæller han og fortsætter:
”Derfor tog vi kontakt til andre bagerier med samme type ovne, og vi fik faktisk rigtig meget data omkring deres omsætning, indkøbspriser og elforbrug og kunne derfor sammenligne ret præcist, hvad der skete med deres elregning før og efter, at de skiftede til de nye ovne, og det betryggede os i, at det var en positiv business case for Thomas. På den måde hjalp vi med at indsamle og analysere data, der kunne give Thomas et overblik og oplyst grundlag for at træffe et mere grønt valg.”
Flere grønne samarbejder på vej
Selvom Thomas Wolf i samarbejde med Thomas Løvholt fra Provice har opnået store energi- og CO2 besparelser i afdelingen for bagværk, så stopper det gode samarbejde langt fra her. Faktisk rykker ECSMV-samarbejdet blot videre til en anden af koncernens afdelinger nemlig Spiseriet8000, som tilbyder frokostordning til virksomheder, mad ud af huset og kantinedrift. Dermed har ECSMV-forløbet på mange måder sat gang i en levende og dynamisk proces, som i princippet aldrig stopper, fortæller driftschef Thomas Wolf:
”Vi kan jo blive ved med at finde små steder, hvor vi kan gøre tingene grønnere og mere bæredygtigt.”
Også fra rådgivningssiden skal der fra Thomas Løvholt og Provice lyde stor ros til ECSMV:
”Jeg har rost programmet til skyerne over for ECSMV-sekretariatet – særligt i forhold til dem, der har gjort et vildt godt stykke arbejde med at rekruttere virksomhederne. Der er ingen af virksomhederne, der føler at de får stoppet noget ned i halsen, tværtimod vil de virkelig gerne bruge tid og ressourcer på at nå frem til de her flotte resultater, det er rigtig godt gået,” fortæller han.