Menu

Excellent Systems vil vaske plastic

Plastic kan genbruges uendeligt mange gange, hvis det sorteres og rengøres. Nord for Aarhus er Excellent Systems i gang med at bygge en kæmpe vaskemaskine, der kan rengøre 100 ton plastic om året. Genbrugt plastic er en stor gevinst for miljøet og samfundsøkonomien.

Ole Frederiksen er ejer og direktør i Excellent Systems i Bale, 20 kilometer nord for Aarhus. Han er også en regulær Ole Opfinder med adskillige patenter inden for plastproduktion. Blandt andet ramper, som blandt andet bruges i mange kommuner til dørtrinsramper hos borgere, der har brug for rollator eller kørestol til at komme rundt i hjemmet.

Kommunens medarbejdere kan selv tilskære ramperne med en hobbykniv, så hver rampe passer præcist til dørtrinnet hos borgeren. De overskydende stumper ryger ofte i småt brændbart – og det samme gør de ramper, der ikke længere er brug for.

 

Vugge til vugge

Men plastic er en ressource, der kan bruges igen og igen. Derfor er Excellent Systems ved at lave indsamlingskasser til udtjente plasticramper. Kasserne skal stå hos kommunerne, hvor medarbejderne kan smide stumper og gamle ramper i. Når en kasse er ved at være fuld, ringer kommunen til Excellent Systems, som så henter det gamle plastic, når de alligevel har en lastbil i nærheden.

Ole Frederiksen har regnet på, at der hvert år kasseres 19 ton udtjente plasticramper, som kan blive til 19 ton nye ramper.

Det indsamlede plastic skal vaskes, før det kan genanvendes og til det formål har Ole Frederiksen opfundet en vaskemaskine. Vasketromlen bliver tre meter i diameter og kan tage godt 200 kilo ad gangen. Det rene plastic soltørres, inden det bliver kværnet til granulat, som så bliver til nye ramper.

Excellent Systems har i flere år indsamlet og genanvendt gamle ramper og kalder det ”Vugge til vugge”. Men med en enorm vaskemaskine i baggården og indsamlingskasser ude hos kommunerne, regner man med, at der kommer ekstra fart på genanvendelsen. Målet er, at ramperne skal have Svanemærke, hvilket blandt andet forudsætter, at der indgår mindst 70 procent genanvendt plast.

 

Sparer penge og CO2

Det udvidede Vugge til vugge-projekt kommer til at koster omkring 1.400.000 kroner. ECSMV støtter projektet med 200.000 kroner, som er det maksimale støttebeløb. Ole Frederiksen er godt tilfreds med håndsrækningen, som gør, at han hurtigere kan komme i gang med at bygge vaskemaskinen.

– Vi skal ikke have statsstøtte de næste 400 år, vi skal bare have lidt hjælp til at komme i gang. Og forudsætningen for at komme i gang med genanvendelsen af plastic er en vaskemaskine, siger Ole Frederiksen.

Vaskekapaciteten bliver omkring 100 ton om året.

Klimabelastningen ved genanvendt plast er kun en femtedel af nyt. For hvert ton plast, der genanvendes, spares der omkring 4,5 ton CO2. Dertil kan Excellent Systems spare omkring 18 kroner per kilo plast. I løbet af de første par år regner Ole Frederiksen med at kunne spare 340.000 kroner om året på indkøb af ny plast.

– Virksomheden får en bedre økonomi og Danmark får også en bedre økonomi, fordi vi kommer til at importere mindre, siger Ole Frederiksen.

Ole Frederiksen forventer, at han kan sætte den første vask over i marts 2021.

Konsulentvirksomheden Milestone Pro har hjulpet Excellent Systems A/S med at regne på potentialet for vaskemaskinen.

 

Direktør Ole Frederiksen viser en indsamlingskasse for teknisk chef Koren Hachlilie og ECSMV’s projektkonsulent Peter Danielsen.
Del denne artikel
Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email
Andre interessante artikler

ECSMV

Information

Kontakt os

ECSMV
Herningvje 8
7400 Herning
Danmark

+45 1234 5678
kontakt@ecsmv.dk